Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste GSM aanbiedingen in je mailbox:Nieuws - Nieuwe P2P techniek maakt gratis bellen mogelijk
Nieuwsbericht: Nieuwe P2P techniek maakt gratis bellen mogelijk
Datum en tijd: 12 september 2007 10:14


Het Zweedse bedrijf TerraNet test een P2P techniek waarbij mobiele telefoons kunnen bellen zonder tussenkomst van een zendmast. Dit maakt gratis bellen mogelijk.

Het werkt zo: Iedere telefoon zoekt automatisch naar een andere telefoon binnen een straal van 2KM. Zo ontstaan er met meerdere telefoons een mini-netwerk. Gesprekken en SMSjes worden door de zogeheten 'nodes' doorgestuurd totdat ze hun eindbestemming bereiken. Dit tot maximaal 7 'hops'.

De techniek van TerraNet is getest en Tanzania en Ecuador. In Tanzania ontstond het idee toen de oprichter zocht naar een oplossing voor het slechte bereik in dit gebied. Het bedrijf test ook met de VoIP techniek om het mini-netwerk te koppelen aan het internet om het bereik drastisch te vergroten.

Aangezien de GSM een hardwarematige aanpassing nodig heeft hoopt TerraNet dat GSM fabrikanten de techniek in de toekomst net als bijvoorbeeld Bluetooth standaard zullen inbouwen. Tot nu toe heeft alleen Sony Ericsson al een bedrag van 4,5 miljoen euro in de techniek gestoken.© 2007-2009 NUeenGSM.nl is onderdeel van Obedo - KVK: 05072544 Zwolle - Disclaimer RSS