Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste GSM aanbiedingen in je mailbox:Nieuws - Nokia introduceert Nokia N900 met Maemo 5
Nieuwsbericht: Nokia introduceert Nokia N900 met Maemo 5
Datum en tijd: 28 augustus 2009 11:27


Nokia heeft vandaag de Nokia N900 ge´ntroduceerd. Een revolutionare hand-set met het nieuwe besturingssysteem van Nokia: Maemo 5. Met Maemo 5 op de Nokia N900 haal je de PC naar je mobiele telefoon.
Nokia N900
Nokia presenteert de N900 op 2 september op Nokia World in Stuttgart (Duitsland). Het toestel is uitgerust met de nieuwste features en widgets, waaronder het nieuwe besturingssysteem Maemo 5. Veel van de nieuwe applicaties van de Nokia N900 zitten niet gebonden aan de telefoon, maar aan het nieuwe besturingssysteem. Dat maakt onze toekomst helderder, want we mogen van Nokia verwachten dat ze nog meer toestellen met dit nieuwe stukje software gaan uitrusten.De N900 heeft een volledig uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. Naast het fysieke toetsenbord, heeft de N900 ook een virtueel toetsenbord, dat bediend wordt door het 3,5 inch touchscreen display met een resolutie van 800 x 480 pixels. Dat touchscreen draagt bij aan de vele functies van Maemo 5. Daarover straks meer.

Ook van buiten is het toestel volledig uitgerust. Aansluiting zoals USB, een 3,5 mm audio jack en een MicroSD slot zijn aanwezig. Op de achterkant heeft de N900 een 5 megapixel camera met Carl Zeiss lens, ondersteunt door een dubbele flitser. Ook softwarematig is deze camera zeer uitgebreid. Tijdens het foto's nemen kun je kiezen uit diverse instellingen, en mocht je daarna toch niet tevreden zijn, heeft Nokia bewerkingssoftware voor je ge´nstalleerd.
HSPA, WiFi en GPS - het zit allemaal op de N900. Nokia heeft Ovi Maps ge´nstalleerd, dat navigeren via GPS of A-GPS uiterst overzichtelijk maakt. Internetten via WiFi of het HSPA netwerk doe je met de Mozilla browser. De N900 heeft Adobe Flash 9.4 ondersteuning, dus het afspelen van filmpjes is geen probleem op dit toestel. Het toestel heeft 1GB aan werkgeheugen en draait op een sterke ARM Cortex-A8 processor met op de achtergrond een OpenGL ES 2.0 grafische toepassing.

Afmetingen van de Nokia N900 zijn 110.9 x 59.8 x 18 mm en hij weegt 181 gram. Een behoorlijk toestel, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. De N900 ondersteunt stereo Bluetooth (2.1) en heeft een FM Radio met RDS. Het toestel heeft 32GB intern geheugen, welke tot 48GB kan worden uitgebreid d.m.v. een MicroSD kaart.
Het toestel zal ergens in oktober dit jaar uitkomen voor een prijs rond de Ç 500,-. Dat is de prijs die nu exclusief belastingen en subsidies bekend is gemaakt. Wil je hem eerdere zien? Ga dan op 2 september naar Stuttgart voor Nokia World.

Meer over het toestel zelf is te vinden op de website van Nokia.

Maemo 5
Maemo 5 is het nieuwe besturingsysteem van Nokia, dat we voor het eerst op de Nokia N900 zien. Het toestel is volledig aangepast om dit systeem zo goed mogelijk tot uiting te laten komen. Dat zien we allereerste in het 3,5 inch touchscreen display, dat diverse homescreens ondersteunt. Het panoramisch homescreen van de N900 kan aan al je wensen worden aangepast.

EÚn van de kernwoorden van Maemo 5 is multitasking, wat op dit homescreen geen probleem is. Het zogenaamde dashboard vervangt de alt-tab functie van je PC. Zo kun je snel schakelen tussen verschillend homescreens, waar je diverse applicaties gewoon nog steeds open hebt staan. Wanneer je webbrowser in het ene scherm iets aan het downloaden is, kun je ondertussen via je andere homescreen je muziek aanzetten om de tijd te doden.

Maemo 5 moet volgens Nokia de PC en de mobiele telefoon samensmelten:
"With Linux software, Mozilla-based browser technology and now also with cellular connectivity, the Nokia N900 delivers a powerful mobile experience," says Anssi Vanjoki, Executive Vice President, Markets, Nokia. "The Nokia N900 shows where we are going with Maemo and we'll continue to work with the community to push the software forward. What we have with Maemo is something that is fusing the power of the computer, the internet and the mobile phone, and it is great to see that it is evolving in exciting ways."

Meer nieuws over Maemo 5 vind je op de website van Nokia. Of bekijk onderstaant promo filmpje even:
© 2007-2009 NUeenGSM.nl is onderdeel van Obedo - KVK: 05072544 Zwolle - Disclaimer RSS